Modeldocumenten

De Vlaamse Huurdersbonden stellen een aantal modeldocumenten ter beschikking. Je kunt deze hieronder gratis downloaden. Lees goed de bijhorende uitleg bij het document, zodat je de juiste brief voor de juiste situatie gebruikt. De verkeerde brief gebruiken kan je soms een smak geld kosten! Twijfel je? Is er geen modelbrief beschikbaar? We raden je aan om hoe dan ook contact met ons op te nemen.


Onderhoud en herstellingen: 
Wil u uw verhuurder op de hoogte brengen van een probleem met de woning? Gebruik dan deze modelbrief om u verhuurder te verwittigen. Stuur deze aangetekend op. Komt er geen oplossing uit de bus? Neem dan contact met de huurdersbond van uw regio.

Opzeggen huurovereenkomst :
Wil u de huurovereenkomst beëindigen, dan kunt u deze  modelbrief gebruiken om uw opzegging te doen. Opgepast echter, de eventuele opzegtermijn en opzegvergoeding kunnen verschillen naargelang het soort contract dat u heeft (korte of lange duur, datum van afsluiting, al dan niet geregistreerd). Informeer u hierover bij het Huurderssyndicaat.

Huurcontract korte duur( max 3 jaar ):
Wenst u een huurcontract voor maximaal 3 jaar af te sluiten, dan kunt u hier een modelcontract terugvinden. Dit contract is aangepast aan de bepalingen uit het Woninghuurdecreet, geldig vanaf 1 januari 2019. U kunt dit contract  gratis downloaden.

Huurcontract lange duur ( 9 jaar):
U kunt hier het modelhuurcontract terugvinden voor lange duur. Dit is aangepast aan de bepalingen van het Woninghuurdecreet, geldig vanaf 1 januari 2019. Je kan dit modelcontract gratis downloaden.


Deze documenten mogen niet verkocht worden. Enkel de Huurdersbonden en het Vlaams Huurdersplatform mogen deze contracten in schriftelijke vorm tegen een bescheiden vergoeding ter beschikking stellen van het publiek.